Biogas og rene hænder

Andriamampiray Rakotondrajoa (Andry) (38) viser stolt sit biogasanlæg og sit nye køkken frem. Han er den første der har fået bygget biogas af projektet i Antsirabe. Han fortæller at der er kommet mange for se på hans anlæg. Mange af dem er blevet interesserede i selv at bygge biogas, når de har set det virke og hørt om fordelene.

Før brugte familien en hel oksekærre med brænde og en sæk med trækul hver måned. Det svarer til 110 kr om måneden. Nu betaler de ikke noget for gas. Hver dag tager de alt komøget fra deres to malkekøre og fylder i biogasanlæget sammen med det vand de bruger til at rense stalden. De har mere en nok gas til både at lave mad, varme vand til at vaske kørernes yver før malkning og endda til lys i huset. Det betyder at de også sparer penge på strøm, og selv når strømmen går, som den ofte gør for tiden, så har de lys.

Andry viser køkkenet frem. Jeg bliver helt overrasket over hvor fint det er i forhold til hvor sorte køkkener i landsbyerne plejer at være, fordi der bliver lavet mad over åben ild.

Han fortæller hvor meget lettere det er at lave mad nu. Det går hurtigere med gas. Det hele er mere rent, gryderne og hænderne bliver ikke så beskidte. Det er lettere at få organiseret dagen og arbejdet, når det ikke tager så lang tid at lave mad.

En ting mere Andry finder vigtigt at fortælle er, at det jo også er meget bedre for miljøet at bruge biogas end træ. Ud over at man ikke skal bruge brænde, så er kvaliteten af gødningen højere efter det har været igennem biogasanlæget. Indtil nu har Andry kun brugt gødningen til deres mandarintræer og han viser hvor flot de gror og den fine grønne farve de har. De skal snart til at så majs, og der vil han også bruge gødningen fra biogassen.

Se flere billeder fra Andry’s køkken og biogasanlæg ved at klikke på dette link.

1 thought on “Biogas og rene hænder

  1. Spændende!!
    Har rejst som turist i Afrikas landområder nogle gange og set det store behov for træ til madlavning.
    Det er glædeligt, hvis der kan finde en omlægning sted. Jeg har også set simple solcelleanlæg erstatte træ der hvor solen er stabil nok til dagligt at give energi nok til opvarmning.

    Påtænker en rejse til Madagascar næste januar.
    Kan du anbefale at rejse selv på øen? Vi er ikke gode til disse planlagte gruppeture, hvor vi ikke rigtig kommer ud i de små byer og lignende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.