En helt almindelig dag…

Lidt hverdags liv, fra en af de dage, hvor jeg føler, at jeg lever og forstår hvorfor, jeg er her.

Torsdag d. 8. december 2011: Om formiddagen har jeg 4 timers gassisk undervisning. I dag lærte jeg en masse gloser om husdyrbrug. Det er ikke min lærers stærkeste side, så en del af ordene forklarede han, og så diskuterede vi os frem til, hvad det betød på engelsk. Jeg er nået igennem det meste af grammatikken. Derfor forslog læreren for en uge siden, at vi skulle arbejde med nogle tekster f.eks. bibelen. Jeg har selvfølgelig ikke noget imod at læse bibelen. Men da jeg ikke kommer til at bruge den direkte i mit arbejde, har jeg fundet en bog om økologisk jordbrug, som jeg mener, er mere relevant. Den er skrevet til småbønder her i Madagaskar, men der er alligevel en del fagudtryk, som læreren ikke kender på engelsk. F.eks. er den direkte oversættelse af det gassiske ord for næringsstoffer; ”tasty-food”… Til gengæld er ”foder”; ”dyrenes mad”, og det giver jo god mening.

Om eftermiddagen var jeg på landbrugsskolen. Det er altid hyggeligt at være der, gå i marken med eleverne, snakke gassisk og grine sammen (ikke på norsk, hvor grine betyder at græde, med på dansk, hvor det betyder at le). Denne dag lugede vi i en soja mark. Efter godt en time begyndte det at regne, og vi gik i læ under et halvtag og stod og snakkede der den næste time.

Det er regntid, så det er helt normalt, at det regner en time eller to om eftermiddagen. Men her ser vi også klimaforandringerne, eller hvad det nu er, for det regner også en del nætter og sågar også om formiddagen.

Nogle dage har jeg været med til at malke, og eleverne synes det er vældig sjovt, at jeg også sidder ved koen og malker med hånden ned i en kop. Når de fire køer på den lille demonstrationsgård, hvor jeg har praktik, er malket, bæres den over på den store gård. Der har de mange køer og malkemaskiner. Her bliver mælken fyldt på poser, som så bliver solgt på markedet og i butikker rundt omkring. De har endda et pasteuriseringsanlæg, men det er for dyrt i strøm at bruge det, så mælken bliver ikke pasteuriseret. Det betyder, at man må koge mælken, ellers bliver man syg. Det har nogle af mine kollegaer og deres børn også erfaret.

Da arbejdsdagen var slut ved 5 tiden kørte jeg hjem igen. Da jeg nåede hjem og åbnede døren blev jeg mødt af en duft af nybagte boller. Helt fantastisk dag!

 

Jeg har ikke lige noget billede fra dagen, men her er udsigten fra min hoveddør på en regnvejrsdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.