Fri for røg

”Se, nu er der ingen røg i mit køkken.” Josefine byder os igen velkommen i sit køkken. Denne gang er der ingen røg og jeg kan holde til at være der inde i mere end de 6 minutter jeg sidst klarede røgen. Sidst jeg besøgte Marie Josefine og Jean Louis Rasareoelson var i maj 2012 sammen med min kollega Tom, der arbejder med biogas projektet i Kina. Dette besøg kunne I læse om i Misjonstidende nr. 6/7 2012.

Siden da har de fået bygget et biogasanlæg. Josefine er den første til at fortælle om fordelene. Ud over at der ikke er røg i hendes køkken fortæller hun at nu, skal hun heller ikke bruge lang tid på at vaske gryder og hænder. En fordel mere er at hun kan sætte maden over på gasblusset og så gå ud og lave noget andet. Før da hun brugte brænde, måtte hun hele tiden holde øje med ilden.

Den ekstra tid bruger hun til at flette måtter. På 3 dage kan hun flette en måtte og hun sælger den for 40.000Ar (ca. 100kr). De har bl.a. købt tre sække ris (90kg/sæk) for de penge hun har tjent.

De viser også biogaslamperne frem og fortæller nu kan børnene meget bedre se når de skal lave lektier. Luften inde i huset er også bedre nu, hvor de ikke længere bruger petroleum. De mener endda at der er færre myg indenfor, når de bruger gaslamperne end der var før.

Jean Louis fortæller at det ikke er så stort arbejde at holde biogasanlægget kørerne. Hver tredje dag tilfører han komøg blandet med vand, og så går det ellers af sig selv. Han er ret interesseret i teknikken, så teknikeren fortæller at Jean Louis også har hjulpet til med at bygge hos de andre, der har fået bygget biogas i nabolandsbyerne.

IMG_2360Josefine byder os igen velkommen i sit køkken med biogas.

IMG_4405Josefine i sit køkken før hun fik biogas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.