Det første biogasanlæg på Madagaskar

Da biogasflammen tændes for første gang er Clarisse så lykkelig, at hun slet ikke kan formulere sin lykke. Hun går i stå midt i sætningen, hver gang hun vil forsøge at forklare teknikerne, hvor lykkelig hun er over at have fået biogas. Senere fortæller hun med et smil: ”Nu kan vi sige farvel til alt det sorte os på vores vægge og loft i køkkenet. Mine hænder og gryderne kan blive rene igen. Vi kan begynde at leve og lave mad som de gør i byerne.”

Clarisse og Danielle Ratalata er de første, der fik biogas på Madagaskar. Thierry og Donne, de to biogasteknikere, har arbejdet hårdt for at få bygget det første biogasanlæg. Danielle og nogle af hans naboer har også hjulpet til med det hårde arbejde. De er ret stolte, da de viser det færdige anlæg frem. Men de må vente spændt et par uger før de kan se om det virker. Først skal betonen tørre før de kan fylde det op med en god blanding af komøg og vand. Derefter går der godt en uge mere før der er gas nok til at man kan begynde at bruge den.

Clarisse og Danielle Ratalata sammen med familie og venner ved deres biogasanlæg.

Den første biogasflamme
Det er med spænding at Thierry og Donne igen besøger Danielle og Clariesse. Ikke bare skal de teste om biogasanlægget virker, men de får også besøg af NMS Landsstyreleder Kari Skår Sørheim og generalsekretær Jeffrey Huseby fra Stavanger sammen med NMS repræsentant på Madagaskar, Arild M. Bakke. Det er ikke meget Thierry har sovet natten før, men heldigvis er der ingen af hans bekymringer, der bliver til virkelighed. Gassen brænder med sin flotte blå flamme, og de kan servere spejlæg for alle gæsterne tilberedt over den nye miljøvenlige energikilde.  (Jeffery skrev om besøget, og det kan du ser her)

Officiel åbning af biogas på Madagaskar
To uger efter gassen første gang blev tændt, er den officielle åbning af det første biogas anlæg og derved officiel åbning af biogas projektet i Madagaskar. Tilstede er både regionschefen, synode præsidenten, flere repræsentanter fra det lokale styre og de lokale kirker, repræsentant fra Amity, vores partner i Kina, rådgiveren fra NMS og nationalt TV. Det er en fin dag. Der er sat bænke og overdækning op, så de fineste af gæsterne kan sidde i skygge. Lydanlægget er klar og biogasanlægget indhegnet med silkebånd. Kage, snaks og sodavand er klar.  Indvielsen starter med en gudstjeneste, efterfulgt af taler fra synodepræsident, byrådsleder, lederne af FAFAFI, repræsentant for Amity og NMS. FAFAFI er den lutherske kirkes landbrugsudviklings arbejde i Fianarantsoa, som står for koordineringen af biogas i dette område. Båndet i rød, grøn og hvid, det gassiske flags farver, bliver klippet over, biogas projektet i Madagaskar er officielt åbnet og der er kun tilbage at spise kage og snaks og ønske hinanden tillykke og god arbejdslyst.

Jeg får også lov til at holde tale (Foto: Gloria).

Teknologien spredes
Danielle Ratalata’s biogas anlæg er færdigt og fungerer fint, alligevel møder Danielle op, da der er biogaskursus. Han vil nemlig gerne være med til at opfordre sine naboer til at få biogas og at hjælpe dem med at bygge. Da Chen JiaHai, chef biogasteknikeren fra Kina, på kurset spørger deltagerne, hvad deres oplevelse med biogas er, lyder svaret fra Danielle: ”Jeg er så glad! Jeg er overrasket over at komøg kan blive til noget, som vi kan bruge til at koge vores mad. Det er næsten ubegribeligt, men det virker. Jeg havde heller aldrig forestillet mig, at jeg nogen sinde skulle blive fri for at samle brænde. ”

Danielle arbejder også med, da vi dagene efter, som en del af undervisningen, bygger endnu et biogasanlæg. Der bliver arbejdet hårdt mens Chen JiaHai holder kritisk øje med hvordan arbejdet foregår, og hvordan de udlærte biogasteknikere giver deres viden videre. Han er generelt godt tilfreds, men der er nogle små detaljer, der skal forbedres og der er ting de skal være mere opmærksomme på under byggeriet.

Thierry sveder nede i den varme tank, men han er glad for det hårde arbejde og for at lære fra sig. Donne og Thierry står for den praktiske del af kurset. De forklarer og viser de nye teknikere, hvordan de skal gøre. Efter dette kursus har 30 teknikere mere fået undervisning i, hvordan man bygger og vedligeholder biogasanlæg. De kommer til selv at kunne bygge biogasanlæg, når de har bygget et par stykker sammen med en af de 5 teknikere, der var i Kina og nu er biogas eksperterne her i Madagaskar. I løbet af de næste 3 år skal der bygges tæt ved 500 biogasanlæg i Madagaskar.

Danielle arbejder hårdt

Du kan se flere billeder på min billedside.

Eller læse mere om programmet og støtte arbejdet på:
www.nms.no/madagaskar/internasjonalt-utvekslingsprogram-for-biogass-article3698-328.html

 

1 thought on “Det første biogasanlæg på Madagaskar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.