Interview med biogastekniker

”Jeg blev biogastekniker, fordi jeg godt kan lide at arbejde med de lokale bønder langt ude på landet. Jeg vil gerne gøre en forskel for dem, for miljøet og for vores land. Jeg har før arbejdet som frivillig for LFMB og elskede mit arbejde. ” (LFMB er kirkens integrerede udviklings projekt i Ihosy og hed før SOFABA.)

”Jeg tror på at Madagaskar vil blive landet for biogas.”

Jeg mødes med Theirry en varm sommerdag i januar på Isoraka i Antananarivo. Han fortæller glædestrålende om arbejdet som biogastekniker. Lige nu holder vi en pause i byggeriet af biogas på grund af regntiden. Så han har tid til at rejse her til hovedstaden for at hjælpe sin bror lidt.

Theirry er vores yngste biogastekniker på 25 år. Han er en af de 5, der var i Kina for at lære at bygge biogasanlæg og de skal de næste 3 år stå for byggeriet af tæt ved 500 biogasanlæg her på Madagaskar. Umiddelbart ligner han bare en ung dreng, men når man ser ham bygge biogasanlæg og arbejde sammen med de lokale bønder, så er det tydeligt at han er en rigtig biogastekniker.

De to biogasteknikere: Chen JiaHai og Niaina Thierry Iarivelo

Facts om Theirry
Theirry er vokset op i Antsirabe. På videregående valgte han en linje, der fokuserede på arkitektur, dvs. om bl.a. konstruktioner og bygninger. Derfra har han en god viden om, hvordan man tegner og forstår de tekniske tegninger, som er god at have, når man bygger biogasanlæg og især når man skal lære det videre. Efter videregående startede han på sociologi på universitetet, men efter et år måtte han stoppe fordi hans familie ikke længere havde råd til at betale skolepenge. Derefter læste han noget mere engelsk. Mens han studerede, arbejdede han frivilligt for LFMB og de grønne skoler i Bara området i ferierne. Han var med til at tage imod volontører fra Norge og rejse med dem ud til landsbyerne for at se projektets arbejde og opleve livet og kulturen i en landsby.

I 2010-11 var han 10 måneder i Norge på Tomb Jordbruksskole, hvor han lærte mere om jordbrug og for første gang så et biogasanlæg. Det var godt nok lidt større og med lidt mere kompliceret styring end dem vi bygger på Madagaskar, men interessen var vakt.

Hvad er din bedste oplevelse med biogasprojektet?
Min bedste oplevelse var at se hvordan man bygger biogasanlæg i Kina og lære selv at bygge. Den var også en stor oplevelse at bygge det første biogasanlæg her på Madagaskar. Specielt da vi tændte gassen for første gang. At se ejeren og hans kone, hvor glade de blev og hvor stor en forskel biogasanlægget gør for deres liv. Ja, der er mange gode oplevelser i biogas projektet.

Hvad var det mest udfordrende ved biogasprojektet?
Det mest udfordrende og det, der har givet mig flest bekymringer, var da vi byggede det første biogasanlæg her på Madagaskar. Ville det komme til at virke? Hvad ville der ske, hvis det ikke virkede? Jeg har heldigvis en god kollega, Donne (Jean Dieu-Donné Richard Ranaivoarisoa). Vi arbejdede sammen om det første biogasanlæg og havde mange gode diskussioner, både mens vi arbejdede og sent ud på aftenen. Men det kom til at virke! Og nu virker alle de 4 biogasanlæg, vi har bygget i vores område i 2012. Så jeg glæder mig til at bygge endnu flere og gøre endnu flere glade de næste år.

Hvad er effekten af biogasprojektet?
Indtil nu kan vi se, at folk er motiverede. Jeg tror vi kommer til at se noget stort. Forestil dig at vi får beskyttet miljøet og at bjergene rundt om derved bliver grønnere.

Fordelene for bønderne er, at de sparer tid på at samle ved, så de i stedet kan bruge tid på deres jordbrug. De får også et mere rent køkken og det bliver lettere at lave mad.

De to teknikere, Theirry og Donne ved det første biogasanlæg

Du kan læse mere om og støtte biogasprogrammet på NMS hjemmeside her:
www.nms.no/madagaskar/internasjonalt-utvekslingsprogram-for-biogass-article3698-328.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.